Karamellkake

Denne kaken består av en sjokoladekake, karamellsmørkrem og salt karamell. Start med å lage sjokoladekaken, før du videre lager salt karamell og tilslutt lager karamellsmørkremen. 

Kakebunn:

Dette er oppskriften på Annas sjokoladekake for de som kjenner til den. Det er en saftig og holdbar sjokoladekake som er fantastisk god.

I denne oppskriften har jeg brukt en 25 cm rund form. Ønsker du en mindre kake kan du fint velge en annen størrelse, men da må du tilpasse mengden salt karamell og karamellsmørkrem. 

225 g Smør
410 g Sukker
4 Egg
375 g Hvetemel
3 ts Vaniljesukker 
1 ts Bakepulver
1,75 ts Natron
90 g Bakekakao
350 ml Kulturmelk

Steg for steg:

1. Pisk smør og sukker lyst og luftig. Deretter tilsetter du ett og ett egg om gangen mens du rører godt imellom.
2. Bland sammen de tørre ingrediensene og tilsett det vekselsvis i røren sammen med kulturmelken til alt er godt blandet.
3. Stek kaken midt i ovnen på 175 grader i ca. 1 time og 20 min.
4. Avkjøl kaken i 10 minutter før du fjerner formen.

Tips:

  • For at kaken skal bli så saftig som mulig og at den skal steke jevnt uten å få denne toppen på midten så kan du legge et gjennomvått håndkle rundt kakeformen de første 40 minuttene av steketiden.
  • Denne kaken blir høy, hvis du har en lav kakeform kan det være lurt å legge bakepapir på innsidene av kakeformen og som stikker litt opp ovenfor toppen.

Salt karamell
300 g sukker
150 g smør
3 dl kremfløte
maldonsalt

Dette er en stor oppskrift så mulig du får litt til overs.

Steg for steg:
Jeg lager denne salte karamellen i 2 omganger, da føler jeg at jeg har bedre kontroll på karamellen slik at den ikke brenner seg. Hvis du ønsker å gjøre det så deler du denne oppskriften i 2 og lager den i to omganger. 

1. Start med å smelt sukkeret i en stor kjele på middels varme. Det er viktig at du ikke rører i sukkeret før det har smeltet, hvis du rører vil sukkeret krystaliseres. Hvis du føler at det er et behov for å røre kan du heller vende litt på kasserollen. 

2. Når sukkeret er blitt til gylden karamell tar du kasserollen av platen og tilsetter romtemperert smør. Rør godt og sett kjelen tilbake på den varme platen til smøret smelter. Det kan hende at smøret ikke blander seg godt med karamellen men det går fint, når du videre tilsetter den varme fløten vil det blande seg godt. 

3. La karamellen småkoke i 5 minutter, rør godt underveis. Smak til med salt.

4. Avkjøl karamellen i kjøleskapet til den blir tykk.

Karamellsmørkrem
300 g smør
600 g melis
Salt karamell

Dette er også en stor oppskrift, det kan hende du får litt til overs.

1. Rør romtemperert smør og melis luftig.
2. Tilsett salt karamell, her må du smake deg fram til hvor mye du ønsker.

Montering:
Når kaken er helt avkjølt deler du den i 2 og smører et lag med karamellfrosting på bunnen, før du har på salt karamellsaus og legger den andre delen av bunnen oppå. Videre dekker du hele kaken med karamellsmørkrem og setter den i kjøleskapet slik at den får satt seg før du heller over salt karamell. La karamellen renne ned på sidene. Hvis karamellen har stått lenge i kjøleskapet kan den bli veldig fast, da lar du den bare stå litt i romremperatur så blir den enklere å jobbe med. Pynt kaken slik du selv ønsker, jeg bruke blant annet cashewnøtter. 

LYKKE TIL!